De CA1 "Pantser Rups Tegen Luchtdoelen" (PRTL) was luchtdoelgeschut tegen laag vliegende vliegtuigen en helikopters. De PRTL was gebaseerd op de Duitse Flak-Panzer Gepard maar de PRTL is de Nederlandse variant. Dit luchtafweervoertuig heette eenvoudigweg de "pruttel".
Deze versie met een aangepast Leopard 1 onderstel werd ontwikkeld vanaf 1967 met deelname van Hollandse Signaalapparaten (Signaal) in Hengelo met een Nederlandse radarinstallatie. Er waren wat aanloopproblemen maar uiteindelijk mocht Krauss-Maffie met Hollandse Signaal het type gaan leveren aan de landmacht. De hoofdbewapening bestaat uit een tweetal Oerlikon 35mm snelvuurkanonnen. De PRTL ziet er anders uit dan de Gepard, met name te zien aan de staafvormige zoekradar en de volgradar.
Het gevechtsklare gewicht is zo'n 47 ton en de bemanning is 3, namelijk een wachtmeester als commandant en een chauffeur en richter. De dieselmotor is een 10 cilinder met 860 pk welke een maximum snelheid zou kunnen geven van ca 65 km/uur op de weg.
In drie series kreeg de KL vanaf 1977 er zo'n 95 stuks die in zo'n negen Pallia batterijen werden ingedeeld en verder waren er wat opleidingsvoertuigen. In de praktijk waren er veel problemen met de analoge electronica met nog ouderwetse "buizen" en te weinig reserveonderdelen, waardoor veel PRTL's vaak niet operationeel inzetbaar waren.
Een gemoderniseerde versie genaamd de PRTL-GWI ontwikkeld in de jaren negentig werd ook wel aangeduid als de Cheetah en het type werd bij de KL gebruikt tot circa 2006.
PRTL
Deze PRTL voertuigen staan in het Luchtafweermuseum in VredePeel.
Deze PRTL met nummer KU 80-70 staat in de hal met nog de apparatuur. Ook het Oerlikon kanon is los te zien.
Photographed September 2017 by Meindert de Vreeze (C) Copyright IPMS Nederland
Terwijl die buiten staat met nummer "KU 80-47" veelal is ontdaan van de apparatuur binnenin....
Er zijn diverse plastic bouwdozen van de Gepard maar voor een Nederlandse PRTL is vaak ombouw nodig. Kijk in de lijst Voertuigen Koninklijke Landmacht.....
This walk around page was originally created September 2017 by M. de Vreeze